Apoteket online

Apoteket har sedan ganska lång tid tillbaka en informationssida på internet, apoteket,se. Numera går det också att beställa sina läkemedel online, likväl receptfria som receptbelagda sådana.

För de receptfria läkemedlen som man önskar beställa krävs inget speciellt, det fungerar ungefär som när man handlar vad helst annars på internet. Man samlar sina varor i en virtuell kundkorg och klickar på knappen «Till kassan» när man känner sig färdighandlad. Apoteket,se är en väldigt tydlig och lättnavigerad hemsida och även om man inte vet exakt vilken medicin eller annan produkt man vill köpa så kan man söka på hemsidan bland dess tydliga kategorier.

I «kassan» guidas man sedan genom fyra steg: Leverans, Adress, Betala och Godkänn. Apoteket,se har tre olika leveranstjänster: Brevpaket, Postens utlämningsställe eller hämta ut på närmaste Apotek eller Apoteksombud. Med alla fraktalternativ ska man räkna med att vänta i minst tre dagar på sin leverans, så onlineapotek är inget för den som behöver sitt läkemedel fort.

Man kan också lösa ut sina receptbelagda mediciner via apoteket,se, det är en alldeles ny funktion som underlättar livet för många, framför allt äldre och funktionshindrade. För att kunna beställa sina recept online så måste man ha en så kallad e-legitimation. En sådan beställer man via sin bank, eller Telia. Man kan till och med skaffa sig en personlig sida på apoteket,se, där man kan se sina recept och köp. Vissa mediciner kan man inte få hemskickade via internetapoteket, det gäller narkotikaklassade läkemedel, temperaturkänsliga läkemedel, ömtåliga läkemedel samt läkemedel som subventioneras genom någon organisation, som exempelvis p-piller till minderåriga som ska faktureras landstinget. Läkemedel med åldersgräns kan inte heller köpas online.

I stort sett allt annat kan beställas på apoteket via nätet, allt från huvudvärkstabletter till kondomer och tandborstar. Detta är som sagt en stor hjälp för allt från rörelsehindrade personer till de som har svårt att hinna med apotekens ibland ganska långa köer.

Apoteket ägdes av staten mellan 1970 fram till 2009 då läkemedelsmonopolet avskaffades. Avregleringen gav fritt spelrum för nya aktörer att öppna eller köpa upp apotek. Nackdelen med detta är förstås att det ger spelrum för oseriösa apoteksinnehavare, vilket kan ge obehagliga följder. Det medför dock också en massa positivt för kunderna – d.v.s. oss, det svenska folket. Ökad konkurrens pressar priserna, man har på bara drygt ett år sett stora prisfall och det är något som verkligen var i senaste laget. I övriga världen är läkemedel betydligt billigare än de har varit, och fortfarande är, här i Sverige och lite konkurrens är ur den aspekten varmt välkommen. En annan positiv sak som konkurrens medför är bättre öppettider. Man gör vad man kan för att locka till sig kunderna.

Med det nya fria systemet har många nya apotek och apotekskedjor redan öppnat, inte minst online. Internetapoteken blir fler i fantastisk hastighet och även om Apoteket fortfarande är störst så har dess maktposition förändrats drastiskt. Apoteket,se är dock ett mycket bra och konkurrenskraftigt verktyg eftersom både hemsida och utbud är bäst på marknaden.